Čo je programovanie

ajskôr sa pozrime na definíciu zo Slovníka cudzích slov (už z roku 1971!):
program - kyb. úplná logicky skĺbená sústava inštrukcií, podľa ktorej možno rozriešiť danú úlohu; systém strojových operácií
programátor - kto pripravuje program do samočinného počítacieho stroja, do prekladacieho stroja a pod.
programovanie - mat., kyb. používanie matematických metód na určovanie optimálnych riešení technických a ekonomických problémov

A teraz vám to vysvetlím po ľudsky, tak, ako tomu rozumiem ja:
Programovanie je tvorivá činnosť, pomocou ktorej programátor rozvíja svoju schopnosť myslieť a predvídať. Programátor píše program tak, aby vykonával presne zadané úlohy a zjednodušil tak prácu človeka s počítačom. Ak by neexistovala profesia programátor, v podstate by musel vedieť programovať každý, kto by chcel s počítačom pracovať. Dnes to tak nie je, pretože našťastie existujeme my – programátori, ktorí sme si túto úlohu vzali na seba a robíme to väčšinou pre osobné potešenie. Programovanie možno rozdeliť do týchto základných skupín:
systémové programovanie - programuje sa riadenie počítača nevyhnutné pre našu činnoť
programovanie aplikácií - nerád to hovorím, ale sem patrí aj programovanie hier. Ja osobne si myslím, že programátori, ktorí tvoria hry sa vlastne iba bavia, pretože netvoria programy užitočné, ale zábavné. Okrem hier tu patria všetky programy, ktoré bežne používate vo svojom počítači.
programovanie na báze webových stránok - pokojne som mohol napísať len online casino programovanie webových stránok, ale neurobil som tak, pretože možno naprogramovať www stránku (to je pomerne jednoduché, za pár týždňov praxe ste pripravený tvoriť) alebo webovú aplikáciu. Webová aplikácia je už o niečo zložitejšia, pretože tu už poznáme umelú inteligenciu. Pri bežných www stránkach sa len zobrazuje HTML stránka tak, ako je napísaná. Webové aplikácie však dokážu omnoho オンライン カジノ viac, vlastne to isté čo aplikácie spomenuté vyššie. Webové aplikácie môžu vyhodnocovať dianie a na základe toho ďalej rozhodovať, môžu vykonávať zložité funkcie, pracovať s databázami atď., atď., atď…. (čítajte v sekcii PHP).

Programovanie prebieha v týchto fázach:

  1. Príprava práce (iba v teoretickej This means that 90% of medical costs are paid for by the new health insurance marketplace coverage options and your health coverage company, leaving the other 10% to be paid by you. rovine)
  2. Tvorba “kostry” programu (len základné body programu)
  3. Tvorba zložitých častí programu
  4. Kontrola programu (nazýva sa to betatesting)
    1. V prípade chyby nasleduje oprava
    2. Opätovná kontrola (späť k bodu “4″)
  5. Kompilácia (len v prípade aplikácií; kompilácia = prevod z programovacieho jazyka do strojového kódu, ktorý už človeku nie je zrozumiteľný)
  6. Uvoľnenie programu

Keď už viete, akému typu programovania sa chcete venovať, musíte si vybrať programovací jazyk, v ktorom budete pracovať. Dnes už ich je veľmi veľa. Niektoré si pamätajú už len pamätníci, alebo tí, ktorí programovacie jazyky študujú, iné ešte len v dnešných dňoch vznikajú a niektoré fungujú dávno a sú spoľahlivými nástrojmi…. a sú aj také, ktoré ani nepoznáme, pretože autorom sa asi veľmi nepodaril :-) .
Ak chcete programovať aplikácie, môžete použíť tieto nástroje:
Pre MS-DOS: Basic, Pascal, C, Assembler, Fortran…
Pre MS-Windows: Visual Basic, Pascal for Win., C/C , Assembler for Win., Delphi…

Ak chcete programovať www stránky:
HTML, CSS, Flash, Java Script…

Ak chcete programovať webové aplikácie:
PHP, ASP, (My)SQL…

Je na vás, či sa do programovania pustíte, a ktorý druh programovania si vyberiete. Ak viete dobre plánovať programy, ale nechce sa vám učiť programovací jazyk, môžete sa stať programátorom – projektantom, ktorý vymyslí celý program, ale napíše ho niekto iný.

Želám vám veľa príjemných chvíľ vo vašich programátorských začiatkoch !

Označeno v Počítače Označeno s:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Market Quotes are powered by Investing.com

Rankyy


Fatal error: Call to undefined method WP_Error::get_items() in /home/howtodo/public_html/_addondomain/vydelekpenez.cz/wp-content/plugins/ranky_widget.php on line 93